Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


 
AnasayfaAnasayfa  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  

 

 Soyadı Yasası'nın Kabulü (21 Haziran 1934)

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
onur

onur


Mesaj Sayısı : 124
Kayıt tarihi : 19/07/09

Soyadı Yasası'nın Kabulü (21 Haziran 1934) Empty
MesajKonu: Soyadı Yasası'nın Kabulü (21 Haziran 1934)   Soyadı Yasası'nın Kabulü (21 Haziran 1934) EmptySalı Tem. 21, 2009 4:16 pm

******'ün devrimlerinden olan Soyadı Kanunu sonucunda, her Türk kendi adından başka ailesinin ortak olarak kullanacağı bir soyadı almıştır.

Cumhuriyet öncesi Türk toplumunda ailelerin dinî, sosyal, ailevî ve asalet kaynaklı lakaplar taşımaları, gerek insanlar arasında ayırıma yol açmakta, gerekse toplumsal ilişkilerde (nüfus işlemleri, askerlik vb.) karışıklıklara neden olmaktaydı. Bu durum, cumhuriyetin millî sınırlar içinde tüm insanları eşit kabul etme mantığıyla bağdaşmıyordu. Dolayısıyla hızla modernleşen Türk toplumunda böyle bir bölünmüşlüğe yer verilmemeliydi. Bu gaye ile 21 Haziran 1934'te “Soyadı Kanunu” kabul edilmiştir. Bu kanuna göre, her Türk kendi adından başka ailesinin ortak olarak kullanacağı bir soyadı alacaktır. Alınan bu soyadları Türkçe olacak, yabancı milletlere ait adlar kullanılmayacak, soyadlarının ahlaka aykırı ve komik olmamasına özen gösterilecektir. Ayrıcalık belirten ünvanların kaldırılması ile birlikte halk arasında eşitlik sağlanması ****** ilkelerinde "Halkçılık" ile ilgilidir.

24 Kasım 1934 tarihinde kabul edilen bir kanunla da Mustafa Kemal’e TBMM tarafından “******” soyadı verilmiştir.

Yine bu tarihte 'ağa', 'hacı', 'hafız', 'molla', 'hoca', 'efendi', 'bey', 'beyefendi', 'hanım', 'hanımefendi', 'paşa', 'hazret' gibi unvan ve lakapların soyadı olarak alınması yasaklanmıştır. Soyadı kanununun kabul edilmesi ile toplum hayatında yeni bir düzen ve disiplin sağlanırken, aile ve fertlerin de tam olarak tanınması mümkün olmuştur.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Soyadı Yasası'nın Kabulü (21 Haziran 1934)
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Lâikliğin Kabulü (1928-1937)
» Biz Avrupa’nın Hayranı Değil, Mirasçısıyız! (Kadro, Sayı 29, Mayıs 1934)
» Derebeyi ve Dersim (Kadro, Sayı 6, Haziran 1932)
» Niçin ve Nasıl Sanayileşmemiz Lâzım? (Kadro, Sayı 6, Haziran 1932)
» Kapitalizm (Emperyalizm) ile Millet İktisat Rejimi ve Ferdiyetçilik ile Devletçiliğin Manaları (Kadro, Sayı 18, Haziran 1933)

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Kemalizm :: ****** Devrimleri-
Buraya geçin: