Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


 
AnasayfaAnasayfa  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  

 

 ******'ün Dış Politikası

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Kemalist_Devrimci

Kemalist_Devrimci


Mesaj Sayısı : 339
Kayıt tarihi : 04/08/09
Nerden : Kocaeli

Atatürk'ün Dış Politikası Empty
MesajKonu: ******'ün Dış Politikası   Atatürk'ün Dış Politikası EmptyÇarş. Ağus. 05, 2009 4:08 pm

******'ün dış politikasına değinmek, onu anlamak için çok önemlidir. Çünkü onun Milli Mücadele'yi başlattığı günlerde, muhteşem bir geçmişe sahip bir devlet yıkılıyor ve yeni bir devletin ilk adımları atılmaya başlanıyordu. ******'ün bu dönemde dış politikada attığı her adım, yeni devletin geleceği bakımından çok önemliydi.

******'ün dış politikada amaçları şöyledir;

1-Milli Bir Devlet Kurmak

Milli Mücadele'yi başlattığı sırada, Mustafa Kemal'in ilk amacı ülkenin düşman işgalinden kurtarılması ve milli sınırlar içinde bir Türk Devletinin kurulmasıydı. Mustafa Kemal, bu fikirlerini önce yakın arkadaşlarına kabul ettirmiştir. Daha sonra Misak-ı Milli ile başlayan, Erzurum ve Sivas Kongresi'nde genişletilen ve son olarak da İstanbul Meclis-i Mebusan'ı tarafından kabul edilen bu çok önemli belge, Mondros Ateşkesi ile tüm dünyaya duyurulmuştu.

2-Tam Bağımsızlık

Osmanlı Devleti, son dönemlerinde dış müdahaleler, yabancılara tanınan imtiyazlar ve kapitülasyonlar yüzünden, bağımsızlığını hemen hemen yitirmiş durumdaydı. ******'ün hedefi ise, bağımlılıkları tamamen ortadan kaldırıp tam bağımsız bir ülkeye kavuşmaktı. Zaten Milli Mücadele'nin çıkış noktası da buydu. Yapılan bütün antlaşmalarda, bütün görüşmelerde, ******'ün koyduğu şartların önemli bir kısmını bu konu teşkil ediyordu.

3-Batılılaşmak

Yüzünü batıya çevirmiş Türk dış politikası ve modernleşme çabaları, ****** ile başlamıştır. ******, Türkiye'nin uygar dünyadaki yerini alabilmesi için, batılılaşması gerektiğine inanmış, Türkleri, bütün medeni milletlerin dostu olarak tarif etmiştir. Yabancıların, bize zarar vermemek, özgürlüğümüzü kısıtlamaya çalışmamak şartıyla ülkemizde diledikleri gibi davranabileceklerini belirtmiştir.

Yeni Türkiye'yi "Avrupa Türkiye'si" olarak tanımlamıştır.

Yalnız, burada şunu hatırlatmakta yarar vardır: ******çü düşüncede batılılaşmak, hiçbir zaman körü körüne bir batı taklitçiliği olarak tanımlanmamıştır. Örneğin, başka bir ülke yerine İsviçre Medeni Kanunu'nun örnek alınması, bu belgenin Türkiye'ye özgü şartlara daha fazla uymuş olmasındandır.

4-Mazlum Milletlere Örnek Olmak

******, tam bağımsız bir Türk Devleti kurmanın yanı sıra, Milli Mücadele hareketiyle, başka mazlum milletlere de kurtuluş hareketleri için örnek istiyordu. Bunun en açık ifadesini, devlet adamlarının onunla ilgili sözlerinde görürüz. Örneğin Tunus Devlet Başkanı Habib Burgiba, ****** ile ilgili olarak şunları söylemiştir:

"Mustafa Kemal'in kişiliği, halk kitlelerinin ayaklanması ve halk mücadelelerinin ölçüsü olmuştur. Bu mücadeleler O'nun ölümünden sonra genişlemiştir. Doğu ve batı blokları arasındaki üçüncü dünyaya da sirayet etmiş ve onu sömürge tahakkümünden kurtarmıştır"


ATATÜRK ANSİKLOPEDİSİ CİLT2 BÖLÜM5
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
******'ün Dış Politikası
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» ******ün İlk Meclis Konuşması-24 Nisan 1920

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Kemalizm :: Kemalizm Nedir?-
Buraya geçin: